Dag 7 Maandag 15 April 2019 Almansa naar Albacete 5,5 Km. Totaal 87,3 Km. gelopen
-
We slaan een stuk over met het wandelen, want de twee dames hebben nog steeds problemen met hun voetjes en we moeten nog echte wandelschoenen voor Birgit kopen.
De wekker gaat om 06.00 uur we maken ons klaar en om 06.45 uur gaan we lopen richting station van Almansa we komen voor 07.00 uur dus het loket was nog niet open, even wachten tot het loket opengaat om 07.00 uur. We pakken de intercity naar Madrid van 07.27, kijk op je kaartje in welke wagon je zit en welke stoel je hebt, je hebt een gereserveerde plek in de trein. Om 08.02 lopen we het station van Albacete binnen, roltrap naar beneden en dan weer omhoog.
We gaan in Hostal Atienzar overnachten krijgen een 3 persoonskamer met badkamer hierna gaat het richting Kathedraal waar een kerkdienst gehouden wordt, daarna zoeken we een terrasje op voor ons ontbijt. We gaan schoenen kopen voor Birgit na heel wat winkels slagen we erin om passende
Eindelijk geslaagd we hebben wandelschoenen gekocht |
schoenen te vinden, hierna naar de schoenmaker ze moeten iets breder gemaakt worden, we kunnen ze morgen afhalen. We gaan siesta houden, passen ons aan, alle winkels zijn toch dicht.
-
In de Kathedraal |
Albacete de kathedraal |
Iets over Almansa voor de Wijnliefhebbers:
Almansa ligt in het uiterste oosten van La Mancha en ligt in een overgangsgebied tussen meseta en de Middellandse Zee. De Monastrelldruif laat in Almansa wijn zijn enorme potentieel zien. Nieuwe rode wijnen van baanbrekende bodegas, bestaande uit een blend van Monastrell en Tempranillo, vinden hun weg naar de exportmarkt.
Almansa is een rodewijngebied bij uitstek. Sinds 1980 worden de beste wijnen gemaakt uit een combinatie van Monastrell en Cencibel en een beetje Garnacha. De meeste bodega’s hebben voorkeur voor Cencibel met Monastrell (of andersom) om het beste resultaat te krijgen. Andere bodegas experimenteren met een blend van 40% Cencibel, 40% Monastrell en 20% Garnacha Tintorera.
Topwijnen uit Almansa: Atalaya en La Huella de Adaras.
Nog een beetje geschiedenis:
De Slag van Almansa (25 april 1707) is een wapenfeit uit de Spaanse Successieoorlog dat plaatsvond in Almansa (Albacete) en waarin de Frans-Spaanse troepen van Filips V onder bevel van de hertog van Berwick, natuurlijke zoon van Jacobus II van Engeland de troepen van de rivaliserende aartshertog Karel van Oostenrijk versloegen. Deze stonden onder bevel van de graaf van Galway (de Hugenootse Fransman Ruvigny). Aan de slag bij Almansa nam aan de geallieerde Engels-Oostenrijkse-Portugees-Nederlandse kant Nederlandse infanterie deel. Het Regiment van Lislemarais stond onder leiding van luitenant-generaal van Friesheim, die op 25 april gewond raakte. Vele Nederlanders sneuvelden. Ten gevolge van deze strijd was het Koninkrijk van Valencia bezet door de troepen van Bourbon en verloor dit de rechten die het tot dan toe had gehad. Bovendien slaagde het Frans-Spaanse leger erin daarna Spanje weer voor het grootste deel onder gezag van Filips V te brengen.
In de huidige regio Valencia bestaat nog altijd het gezegde: Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança (Wanneer het slechte uit Almansa komt, dan bereikt het iedereen), of De ponent, ni vent ni gent (Uit het westen, geen wind en geen volk), verwijzend naar deze nederlaag.
Wikimedia Commons
-
-
--
De hoogste gedachte is altijd die gedachte die vreugde bevat. De helderste
woorden zijn die woorden die waarheid bevatten. Het grootste gevoel is
dat gevoel dat je liefde noemt. Vreugde, waarheid, liefde.
Deze drie zijn uitwisselbaar en de een leidt altijd naar de ander.
Het doet er niet toe in welke volgorde ze worden geplaatst.
-
-
Geen opmerkingen:
Een reactie posten