Dag 17 Donderdag 25 April 2019 Toledo Zonnig in de middag regen 5,5 Km
Totaal 242,6 Km. gelopen
We staan om 08.00 uur op gaan ontbijten dit steld ook weer echt niets voor, kop thee of koffie en ingepakte caikjes gelukkig hadden we nog brood en kaas van gisteren over. We gaan de stad bekijken
Het Alcazar |
het Alcazar de Kathedraal maar weer, we nemen de achter ingang en maken nog een kerkdienst in een zijvleugel mee.
Dan gaan we de stad verkennen er lopen weer hordes touristen rond net als wij.
Leuke straatjes |
Lekkere broodjes met spaanse ham |
Het Hondje is echt |
Voor de Kathedraal |
Er staat ook erg veel te koop hier, eigentlijk in heel Spanje waar we door heen gekomen zijn.
Iemand probeert Anuschka nog wat te verkopen |
We gaan nog wat boodschappen in de overdekte markt doen voor vandaag en morgen en dan gaat het weer richting Hostal waar we warme kippensoep maken knap je altijd wel van op en een broodje kaas en wat fruit.
Er zijn erg veel scholen in Toledo onderweg met muziekinstrumenten en er wordt gezongen op verschillende pleintjes.
Op een pleintje zingende kinderen |
Er worden spelletjes gehouden voor de Kathedraal |
Ik ga de planning aanpassen morgen gaat het naar Rielves 24,4 kilometer moeten we toch wel halen na al dat gerust, maar je weet het maar nooit, dus afwachten maar. Ik ga mijn blog bijwerken en naar het thuisfront mailen.
-
Wat geschiedenisles:
Toledo, een van de oudste steden van Spanje, was vroeger de hoofdstad van de
Iberische Carpetanen en werd in 192 v.Chr. door de Romeinen veroverd, die haar
'Toletum' noemden. Onder de Visigoten was de stad van 534 t/m 712 opnieuw
hoofdstad en werden er talrijke concilies gehouden. In de Moorse tijd
712-1085 heette de stad 'Tolaitola' en was tot 1035 de zetel van een
emir onder het opperbevel van de kalief van Codoba daarna beleefde de stad als
zelfstandig koninkrijk taifa Toledo een bloeitijd door de wapenfabricage, en
de zijde- en wolindustrie.
Toledo kent een lange geschiedenis. Al in 554 werd Toledo de hoofdstad van het Visigotische Spanje. In 712 werd Toledo ingenomen door de Moren die overigens zeer tolerant waren tegen de aanwezige Christenen en Joden; deze mochten blijven wonen en hun handel drijven. Ook nadat Toledo in 1085 de hoofdstad van het Koninkrijk Castilië en León werd, bleven de drie geloven vreedzaam naast elkaar leven. Zo werd Toledo cultureel en commercieel bloeiende stad. Op het gebied van astronomie, wiskunde, muziek en literatuur speelde Toledo een leidende rol.
De katholieke heersers werden echter steeds minder tolerant en in 1492 werden de laatste joden uit de stad verdreven (moslims pas in 1614). De economie had hier erg onder te lijden en toen Felipe II in 1561 ook nog het hof naar Madrid verplaatste, begon de aftakeling van Toledo als machtscentrum
Zeg je Toledo dan zeg je El Greco. De van oorsprong Griekse schilder arriveerde in 1577 in de stad die op dat moment al over haar hoogtepunt heen was. Hij bleef er zijn hele leven wonen en schilderde hier zijn maniëristische meesterwerken. Op verschillende plaatsen in de stad kun je zijn schilderijen met expressieve kleuren en langgerekte figuren bekijken:
Het Museo de EL Greco bezit een grote collectie werken, waaronder een stadsgezicht van Toledo.
De graftombe van El Greco, alsook drie van zijn schilderijen gaan we bekijken in het klooster en in de kerk Santo Domingo el Antiguo. Dit klooster stamt uit 1085 en is daarmee het oudste klooster van Toledo.
In de sacristie van de kathedraal hangt het schilderij El Expolio nog op de zelfde plek, waarvoor El Greco het in 1579 schilderde. De kathedraal uit 1493 is een voorbeeld van de Spaanse gothiek in het interieur is ook het flamboyant gotische altaarstuk dat het leven van Christus uitbeeldt de moeite waard.
Er is in Toledo nog veel meer te zien dan alleen El Greco. De bewogen geschiedenis heeft in de stad een lange lijst monumenten achtergelaten, waaronder een alcázar, een bisschoppelijk paleis, kerken, kloosters, een synagoge (door Moren ontworpen en gebouwd) en een moskee.
Maar ook alleen al het wandelen door deze oude historische stad met de nauwe slingerende straatjes is een feest en Toledo heeft veel mooie gebouwen, verborgen hoekjes en mooie doorkijkjes en uitzichten.
We lopen verder naar de kerk van Santo Tomé, El Greco's meesterwerk, "El Entierro del senor de Orgaz" (De begrafenis van de graaf van Orgaz) te bekijken, hierna gaat het verder naar Santa María la Blanca, de oudste synagoge in Europa, vervolgens gaan we het Museum van Victorio Macho in het centrum van de Joodse wijk bezoeken.
Ook bezoeken we het klooster van San Juan de los Reyes, dit werd opgericht door koning Ferdinand II van Aragon en Koningin Isabella I van Castilië om hun overwinning op het leger van Afonso V van Portugal te herdenken bij de Slag van Toro.
Als je niet in de volmaakte liefde, belofte of persoon kunt geloven, faal je erin aan God te geloven.
Want het geloof in God brengt het grootste geschenk voort, onvoorwaardelijke liefde,
en Gods grootste belofte, een onbeperkt potentieel
-
Geen opmerkingen:
Een reactie posten